O nama


MAČEVALAČKI KLUB „ŠPADA“ - POREČ

Mačevanje, jedan od najstarijih olimpijskih sportova, od ove godine možete trenirati i u Poreču.
Ideja o osnivanju mačevalačkog kluba nastala je 2010. povodom održavanja svjetskog veteranskog prvenstva u dvorani Intersport u Zelenoj laguni u Poreču.

Novoosnovani mačevalački klub „Špada“ jedini u Istri i Kvarneru, sjedište ima na adresi Vukovarska 26 u Poreču.

Vodstvo kluba izabrano je 15.02.2011. kada je održana i prva osnivačka skupština. Među osnivačima kluba (Goran Buhač, Anamarija Pustijanac-Vinković i ostali) izabran je predsjednik kluba Denis Živolić, te tajnik kluba Dejan Pantović.

Klub trenutno broji 22 člana, članarina za djecu iznosi 150 kuna, a za odrasle 250kn. Svakom članu je osigurana bazična oprema. “Na vama je da u torbu spremite trenerku, tenisice i puno dobre volje te da nam se pridružite“ izjavio je tajnik kluba Dejan Pantović. Nakon osnivanja kluba održane su prezentacije mačevanja po školama poreštine (OŠ „Poreč“, talijanska škola „Bernardo Parentin“, vrsarska „Vladimir Nazor“ ) u cilju da se mlade obavijesti o mogućnosti treniranja novog sporta kojeg do tada u Poreču nije bilo.

Za one koji nisu upoznati sa mačevanjem, to je borba pojedinca sa pojedincem, gdje se koristi jedno od tri vrsta oružja (mač, floret, sablja) sa ciljem pogađanja protivnika vrhom tog oružja,
a u svrhu ostvarivanja dominacije u borbi. To je dvoranski sport, natjecanja se provode na posebno pripremljenim borilištima (pista određenih dimenzija i sustav za elektronsko bilježenje pogodaka) uz nadzor suca, a borbe su vremenski ograničene.

Oprema natjecatelja (zaštitna maska, odijelo i oružje) mora biti kvalitetom izrade i dimenzija usklađeno sa pravilima Međunarodne mačevalačke federacije (FIE), a na natjecanju se prihvaća samo oprema proizvođača koji imaju atest FIE. Natjecanja se održavaju u tri discipline: floret,
mač i sablja. Porečki klub trenutno trenira sablju (jedini u Hrvatskoj) i mač. Na natjecanjima se podjela vrši po oružju, spolu i dobnoj skupini. Klub „Špada“ trenutno broji više ženskih članova. Najmlađi član ima 6 godina a najstariji član kluba 48 godina.

Klub odlično surađuje sa Hrvatskim mačevalačkim savezom, mačevalačkim klubom „Rapir“
iz Zagreba i klubom iz Splita.

Veliku podršku imaju i od Talijanskog mačevalačkog saveza, od kojeg su na dar dobili 20 kompleta opreme. Trenerica kluba bila je talijanka Sara Vicenzin, osoba sa iskustvom, vlastitom školom mačevanja u Udinama te položenim ispitom za međunarodnog suca.
Trenutno je trener Iurri Kuznjecov, Ukrajinac, osvajač brojnih europskih i svjetskih odličja.

Treninzi se održavaju u dvorani „Žatika“ ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 18:00-20:00h. Planova ima još mnogo jer vjerujemo da je mačevanje jedno „osvježenje“ za turističku ponudu Poreča“ izjavio je predsjednik kluba Denis Živolić. Ujedno poziva sve roditelje koji žele da im djeca treniraju ljeti da se jave na brojeve 091/2194 340 ili 091/5271969.

Zato mač u ruke, učlanite se u „Špadu“ i potrošite višak energije uz sport i zabavu!

 

Na vrh

Malo povijesti

Attilio Barzelogna - Porečki mačevaoc, rođen 1.01. 1894. U Poreču.

Sudjeluje na natjecanjima po sjevernoj Italiji i pobjeđuje u Genovi, Torinu i Trstu u godinama neporesredno pred početak Prvog svj. Rata. Mobiliziran 1914. Zarobljen na istočnom frontu, vraća se u Poreč tek 1919. Te se odmah uključuje u obnovljeno sportsko Društvo "Forza e Valore".

A. Barzelogna, lekcija mačevanja
A. Barzelogna
Porečki mačevaoci
Porečki mačevaoci
Ženska sekcija trening
Ženska sekcija trening
Na vrh
 
Sponsors:

Your ad could be here!

 

Linkovi: